Gedik Yatırım: Yurt dışı piyasalarda ticaret savaşları ana gündem olmaya devam etmekte

Gedik Yatırım: Yurt dışı piyasalarda ticaret savaşları ana gündem olmaya devam etmekte

Gedik Yatırım’ın raporunda küresel borsalarda tarife kaynaklı belirsizlikler devam ederken volatilitenin yüksek kalmaya devam ettiği belirtildi. Raporda şunlar kaydedildi:

“Pazartesi günü, Dow ve S&P 500 sırasıyla yüzde 0,91 ve yüzde 0,23 kaybederek üst üste üçüncü seansta düştü. Buna karşılık, Nasdaq Composite yatırımcıların Nvidia (yüzde 3,5), Amazon (yüzde 2,5), Meta (yüzde 2,3), Palantir (yüzde 5,2) ve Broacom (yüzde 5,4) gibi önemli teknoloji şirketlerinin değer kaybeden hisselerini satın almasıyla yüzde 0,1 yükseldi.

“Üç büyük endeks de başlangıçta seansın başlarında 90 günlük tarife duraklaması spekülasyonları üzerine yükseldi, bu söylenti Beyaz Saray tarafından hızla reddedildi. Öte yandan Hazine Bakanı Scott Bessent Japonya da dahil olmak üzere yaklaşık 70 ülkenin tarife müzakerelerini görüşmek üzere yönetime ulaştığını açıkladı.

“ABD endeks işlemleri Salı günü Asya borslarında iyimser havanın desteği ile yükseldi. Japon Nikkei endeksi 5yüzde ’in üzerinde toparlanma gösterirken, Hong Kong ve Şangay endeksleri Pekin’e bağlı fonların alımları ve merkez bankasının piyasayı destekleyeceği söylemleri ile toparlandı. ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirisi, yatırımcıların hızla değişen ticaret gelişmeleri arasında ekonomik büyüme ve enflasyon görünümünü yeniden değerlendirmesiyle önceki seansta keskin bir şekilde yükseldikten sonra Salı günü yüzde 4,18 civarında kaldı.

“Getiriler, Başkan Donald Trump'ın agresif tarife duruşuyla yönlendirilen artan ticaret gerginliklerinin durgunluk korkularını tetiklemesi ve güvenli liman varlıklarına kaçışı yönlendirmesiyle son zamanlarda baskı altına girmişti. Ancak Trump'ın kilit ortaklarla ticaret müzakerelerine girme isteğini belirtmesinin ardından bu endişeler biraz azaldı. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, merkez bankasının bir sonraki hamlesine karar vermeden önce sert verilere bakması gerektiğini söyledi. Yatırımcılar şimdi önümüzdeki aylarda potansiyel faiz indirimlerine yönelik beklentileri şekillendirmede önemli rol oynayabilecek olan bu haftanın enflasyon verilerine odaklanacak.

Euro Bölgesi

Avrupa hisseleri, Başkan Trump'ın son tarife duyurularının tetiklediği küresel hisse senedi satışının ardından Pazartesi günü üst üste dördüncü seansta düştü. Stoxx 50, Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesi olan yüzde 5,4 düşüşle kapanmadan önce yüzde 7'den fazla düştü. Stoxx 600, Ocak 2024'ten bu yana en düşük seviyesi olan yüzde 4,5 düşüşle kapanmadan önce yüzde 6'ya kadar düştü. Kamu hizmetleri, perakende, sigorta, finansal hizmetler, petrol ve gaz ve kimyasallar gibi sektörlerin hepsinde yüzde 5'in üzerinde düşüşler görüldü.

“Küresel piyasalar, olası bir tarife duraklaması hakkındaki spekülasyonların ardından kısa bir süre toparlanarak Avrupa'nın öğleden sonraki seansında yeniden negatif bölgeye geçti. Avrupa kapanışından hemen önce Trump, misilleme vergilerini iptal etmediği takdirde Çin'e uygulanan tarifeleri yüzde 50 daha artırmakla tehdit ederek daha fazla belirsizlik ekledi. Bugün Asya endekslerindeki toparlanmanın etkisi ile Avrupa borsaları pozitif açılışa işaret ediyor.

Türkiye

“Yurt dışı piyasalarda ticaret savaşları ana gündem olmaya devam etmekte. ABD Başkanı D. Trump’ın uygulamaya koyduğu gümrük tarifelerine Çin’den karşı tarifeler gelirken, AB tarafı da ABD ile tarifeleri müzakere etmekte istediklerini, aksi durumda ise karşı tedbirler uygulamaya hazır olduklarını bildirdi.

“Ticaret savaşları ABD’de büyümeyi negatif etkileyebilecek ve de enflasyonu artırabilecek endişeleri barındırmakta. Yurt içi tarafta ise yaşanan gelişmeler sonrası kurda yatay seyirler sürmekte olup, enflasyon etkisine göre para politikasının ne yönde şekilleneceği takip edilecek. Bugün özelinde önemli bir haber akışı bulunmamakta.”

  Hibya Haber Ajansı